reklama

První explozi podle policie způsobil přetlak v plynovém potrubí, po ní následovalo až čtyřicet dalších výbuchů. Hořet začalo nejméně 39 domů v obcích Lawrence, Andover a North Andover, které leží severně od Bostonu.

Tragické následky měla exploze pro osmnáctiletého mladíka v Lawrence, na jehož auto se zřítil komín padající z jednoho z domů zasažených explozí. Sanitka jej převezla do nemocnice, lékařům se ho však již nepodařilo zachránit. Ošetřeno bylo i dalších deset lidí; podrobnosti o jejich stavu nejsou známy.

zdroj: YouTube

"Vypadalo to jako apokalypsa, doopravdy. Oblaky dýmu se valily z Lawrence, které bylo za mnou. Před sebou jsem zase viděl sloupy kouře stoupající z Andoveru," popsal médiím situaci šéf andoverských hasičů Michael Mandsfield.

Plynové vedení spravuje společnost Columbia Gas, která ve státě Massachusetts v současné době modernizuje síť. O bezprostřední příčině neštěstí ale policie zatím informace nemá. Nic prý nenasvědčuje záměrnému zavinění.

V oblasti, kde žijí desítky tisíc lidí, záchranáři vypnuli plyn a elektřinu, aby zabránili dalším škodám. Vyděšení lidé prchali ze svých obydlí, ve městě Lawrence byla nařízena evakuace.

Školy v zasažených obcích zůstanou dnes zavřené, některé z nich slouží jako nouzová evakuační centra pro lidi ze zničených domů.