Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské město chtělo mít nápis jako v Hollywoodu. Teď se mu směje celá země

USA
USA
Foto: Pixmac

Varšava - V polském městě Zelená Hora to mělo být "jako v Hollywoodu". Alespoň pokud jde o nápis z obřích písmen. Ale peníze došly dřív, než se čekalo, a tak místo velkého nápisu "Zielona Góra" vyrostl na kopci nápis, který se dá číst jako "I love Zielona", přičemž srdíčko v nápisu ztělesňuje zelený list. "Góra chybí," hlásí polská média, ať už s pobavením, anebo rozhořčením.

"Mělo být světově. Ale omezené fondy nedovolily uskutečnit původní projekt," konstatovala televize TVN 24. "Nápis se někomu líbí, jiným zase moc ne," dodala.

Nápad na velký a osvícený nápis se objevil v loňském rozpočtu. Myšlenka se zalíbila, podpořilo ji i 1500 hlasů obyvatel při rozhodování o takzvaných malých investicích do 150.000 zlotých (asi 900.000 Kč).

Písmena měla být dvoumetrová, bílá a zespodu nasvícená. Bílá barva měla totiž umožnit nápis nasvítit například v barvách místního klubu při důležitých zápasech, anebo v polských barvách - bílé a červené - při státních svátcích.

Cosi podobného funguje nejen v Hollywoodu, ale i v Amsterodamu či Montevideu. Zkrátka atrakce, která nemůže chybět na žádném turistickém selfíčku a která časem přiláká davy a přinese slávu.

V daném případě idea narazila na podmínku radnice, že se vše musí vtěsnat do 150.000 zlotých, což se nakonec i stalo - v "nedokončené" podobě nápis stál 154.000, uvedla televize. Autor myšlenky se ale samozřejmě zlobí: "Strávil jsem desítky hodin jednáním s úředníky, projektanty, výtvarníkem, aby nakonec vznikl jen poloviční nápis, který městu vůbec nedělá reklamu," prohlásil Pawel Maciejewski.

Témata:  Polsko Hollywood

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy