reklama

"Ještě v noci při sečtení 95,7 procent hlasů jsem s náskokem vedl v poměru 51 ku 46 procentům. Ale doslova do rána protokoly (s výsledky hlasování) ve městech Arťom, Ussurijsk, Vladivostok a Nachodka zfalšovali a teď jsou výsledky takové, že prohrávám s Tarasenkem. Vyhlašuji hladovku," prohlásil Iščenko a vyzval místní obyvatele, aby vyšli do ulic protestovat.

U sídla krajské zprávy se podle agentury RIA Novosti sešlo několik desítek demonstrantů. Agentura AP odhadla počet protestujících Iščenkových přívrženců na tisícovku. Komunisté slíbili napadnout výsledky u soudu.

Úřady náhlou změnu v pořadí obou rivalů vysvětlují tím, že jako poslední dorazily výsledky z velkých měst, které mohly těsné klání zvrátit. Média si ovšem povšimla, že během sčítání hlasů ve Vladivostoku hasiči evakuovali dotyčnou budovu kvůli hlášení o požáru, které se nakonec nepotvrdilo.

Z podvodů se ovšem obviňují obě strany: Tarasenkův štáb tvrdí, že prý komunisté utratili za kupování hlasů 40 milionů rublů (asi 13 milionů Kč).

Nevládní organizace Golos, která už roky monitoruje volby v Rusku, varovala, že kvůli opodstatněným podezřením ohledně falšování výsledků může v kraji dojít "k nezákonné uzurpaci moci".

Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová prohlásila, že konečné výsledky bude vyhlášeny až po prošetření stížností obou stran na falšování voleb. Stát se tak má do konce týdne.

"Nebudeme to protahovat, ale ani nebudeme spěchat," řekla Pamfilovová rozhlasové stanici Govorit Moskva. Do konce týdne by podle ní mělo být jasné, zda bude vyhlášen vítěz voleb, anebo budou volby zrušeny buď zcela, nebo jen v některých volebních obvodech.