Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Senátu USA bude horko. O osudu soudce Kavanaugha se má rozhodnout ve čtvrtek

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Christine Blaseyová Fordová, která obvinila kandidáta prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Spojených států Bretta Kavanaugha, že ji jako středoškolák napadl, promluví v právním výboru Senátu USA zřejmě ve čtvrtek. Dnes to s odvoláním na informované zdroje napsala agentura AP. Slyšení senátoři původně plánovali na pondělí, Fordová ale termín považovala za příliš uspěchaný.

Šéf právního výboru Chuck Grassley dal Fordové do soboty čas, aby se rozhodla, zda chce před výborem hovořit. Již dříve svědectví přislíbila, později ale prostřednictvím svých právních zástupců uvedla, že by chtěla, aby před její výpovědí věc nejdříve prošetřil Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Její právníci nakonec v sobotu souhlasili s tím, že Fordová v nadcházejícím týdnu v senátním výboru vystoupí.

Organizační záležitosti svědecké výpovědi senátoři i právníci stále dojednávají. Podle informací AP bude na předběžně dohodnutém čtvrtečním termínu hovořit i Kavanaugh. Fordová si v minulých dnech stanovila podmínky, s nimiž senátoři vyslovili souhlas jen částečně. Slíbili jí údajně, že nebude při slyšení nucena sdílet s Kavanaughem jednu místnost. Žádost, aby mohla promluvit až po něm, ale přijata nebyla, a Fordová by měla mluvit jako první.

Kavanaugh obvinění odmítá a zastání našel i u Trumpa. Několik republikánů o kauze hovoří jako o pokusu demokratů zpomalit, případně zcela zastavit proces jmenování Kavanaugha.

Právní výbor by měl po slyšení zaujmout stanovisko ke Kavanaughově jmenování do nejvyššího amerického justičního sboru, kam ho navrhl prezident Trump. Doporučujícím stanoviskem výboru se ale senátní plénum, které o jmenování rozhoduje, není povinno řídit.

Témata:  Senát USA USA EuroZprávy.cz Brett Kavanaugh

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy