Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA evakuují konzulát v Iráku, bojí se o bezpečnost

USA
USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Americké ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že evakuuje konzulát USA v jihoiráckém městě Basra. Reaguje tak na útoky, které jsou připisovány milicím podporovaným Íránem. Informovala o tom agentura AP. Konzulární služby bude nyní poskytovat americká ambasáda v irácké metropoli.

Ministr zahraničí Mike Pompeo již v úterý na twitteru uvedl, že Íránem podporované milice podnikly raketový útok jak na americkou ambasádu v Bagdádu, tak i na konzulát v Basře.

Jak poznamenala AP, rozhodnutí o evakuaci konzulátu přichází v době, kdy administrativa prezidenta Donalda Trumpa stupňuje svůj tlak na Írán. Americký vůdce ve středu uvedl, že Spojené státy nikdy nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně. Dodal, že jeho administrativa již připravuje nové a ještě tvrdší sankce než ty, které již Washington na Teherán uvalil.

Trump v květnu oznámil, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, v srpnu pak Spojené státy zavedly vůči Íránu nové sankce. Všechna odvetná opatření začnou platit do začátku listopadu. Ostatní signatáři dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení části mezinárodních sankcí, tedy Británie, Čína Francie, Německo a Rusko, s rozhodnutím USA nesouhlasí a s Teheránem chtějí dále obchodovat.

Témata:  USA Irák Velvyslanectví USA 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.