Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská policie se střetla v Barceloně se separatisty

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barceloně se dnes střetla policie s katalánskými separatisty. Informovala o tom agentura AP. Zastánci nezávislosti protestovali proti pochodu španělských policistů za vyšší platy a na podporu kolegů, kteří byli loni nasazeni v Katalánsku kvůli referendu o nezávislosti.

V předvečer pondělního prvního výročí referenda o nezávislosti Katalánska roste napětí mezi jejími příznivci a odpůrci. Nelegální referendum před rokem zmařila španělská policie a civilní garda, které tehdy zranily stovky hlasujících.

Separatisté se dnes španělské policisty a jejich vozy snažili potřísnit jásavými barvami. Ti se jim bránili obušky. Jeden separatista předtím potřísnil fialovou barvou muže z asi stočlenné skupinky lidí, která přišla španělskou policii podpořit. Místní katalánská policie následně skupiny oddělila.

Zastánci nezávislosti zaplnili náměstí v centru Barcelony, mnozí z nich tu strávili i minulou noc. Po regionální vládě požadovali změnu trasy pochodu španělských policistů.

Tento měsíc se v hlavním městě Katalánska konalo už několik demonstrací. Tisíce lidí se sešly 20. září v den výročí razie španělské policie na katalánském ministerstvu hospodářství, kde policisté loni zabavovali dokumenty k referendu. Milion příznivců nezávislosti dorazil na demonstraci 11. září u příležitosti Dne Katalánska, lidé požadovali také propuštění katalánských separatistických politiků, z nichž někteří jsou kvůli referendu už skoro rok ve vazbě.

Katalánská vláda vedená separatisty žádá španělskou centrální vládu, aby povolila závazné hlasování o samostatnosti regionu. Průzkumy a nedávné volby ukázaly, že obyvatelé 7,5 milionového Katalánska jsou v otázce nezávislosti rozděleni zhruba napůl.

Témata:  Španělsko Barcelona policie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.