reklama

Nedůvěru KLDR vůči Washingtonu podle ministra zahraničí prohlubuje pokračující působnost sankcí. "Bez důvěry v USA nebude žádná jistota ohledně naší národní bezpečnosti a za takových podmínek nepřichází v úvahu, že se nejdříve jednostranně odzbrojíme," řekl Ri podle agentury Reuters.

Ri vyzval Spojené státy, aby dodržely sliby ze schůzky prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem před více než třemi měsíci v Singapuru. Výzva přichází v okamžiku, kdy se šéfovi americké diplomacie Mikeovi Pompeovi zdánlivě daří zamrznutá vyjednávání oživit, napsala agentura AP. Příští měsíc má Pompeo v plánu navštívit Pchjongjang s cílem připravit půdu pro další summit.

Na tom červnovém se severokorejský diktátor obecnými slovy zavázal, že vykročí po cestě k denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump v úterním projevu k Valnému shromáždění OSN Kimovi poděkoval za odvahu "kroky, které dosud podnikl", přičemž zmínil, že KLDR zastavila jaderné testy, propustila americká rukojmí a její rakety již nadále nelétají přes jihokorejskou hranici. Zdůraznil však potřebu dalších opatření a také to, že sankce vůči severokorejskému režimu zůstávají v platnosti.

Ve středu se na okraj zasedání VS OSN severokorejský ministr Ri sešel se svým americkým protějškem. Hovořili spolu o novém summitu a o dalších krocích k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Schůzku Pompeo označil za velmi pozitivní.