Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudní spor o píseň Stairway to Heaven se musí opakovat

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Soudní spor o tom, zda legendární britská kapela Led Zeppelin ukradla melodii svého hitu Stairway to Heaven z instrumentální skladby Taurus skupiny Spirit, se musí opakovat. Odvolací soud v San Francisku rozhodnutí ve prospěch Led Zeppelin z roku 2016 zrušil s tím, že soudce se dopustil chyb, informovala v pátek agentura Reuters.

Zmocněnec zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa žalobu podal v roce 2015. Led Zeppelin podle něj melodii převzali poté co obě kapely podnikly v letech 1968 a 1969 společné turné po Spojených státech. Britská rocková legenda vydala Stairway to Heaven v roce 1971. Frontman Robert Plant a kytarista Jimmy Page tvrdí, že píseň je jejich mistrovským dílem, které složili v odlehlé chatě ve Walesu.

Porota soudu v Los Angeles v červnu 2016 rozhodla, že ačkoli Plant s Pagem měli ke skladbě Taurus přístup, úvod Stairway to Heaven s ní ve své postatě shodný není. Odvolací soud ale nařízení nového procesu odůvodnil chybami původního soudce při podávání instrukcí porotcům. Záležitost tak opět dostane do rukou soud v Los Angeles.

Právníci členů Led Zeppelin ihned vývoj nekomentovali, napsala zpravodajská společnost BBC. Pokud by spor nakonec prohráli, v sázce by mohlo být vysoké odškodné, neboť už v době prvního verdiktu jim Stairway to Heaven podle dostupných údajů vydělala přes 500 milionů dolarů (11 miliard korun).

Témata:  hudba San Francisco USA soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy