Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové si dnes v Iráku zvolí regionální parlament

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

V iráckém autonomním Kurdistánu dnes začaly odložené volby do regionálního parlamentu. Očekává se, že stejně jako v minulém třicetiletí se o moc podělí hlavní politické strany této oblasti - Demokratická strana Kurdistánu (KDP) a Vlastenecký svaz Kurdistánu (PUK). Volby se konají rok po referendu, v němž se Kurdové vyslovili pro nezávislost Kurdistánu, avšak Bagdád výsledek tohoto hlasování neuznal.

Irák je jedinou zemí, kde mají Kurdové autonomní území s vlastní správou - mají svůj parlament, vládu i armádu.

Volební právo má 3,1 milionu obyvatel iráckého Kurdistánu a hlasy mohou odevzdávat do 17:00 SELČ. O 111 parlamentních křesel usiluje přes 670 kandidátů z 29 politických uskupení. Jedenáct křesel je určeno etnickým a náboženským menšinám - po pěti Turkmenům a křesťanům, jedno Arménům.

V současném parlamentu, stejně jako ve vládě, má převahu KDP bývalého prezidenta Kurdistánu Masúda Barzáního.

Parlamentní volby se měly původně konat loni v listopadu po zářijovém referendu, byly ale kvůli napětí s Bagdádem odloženy. KDP měla dosud v parlamentu 38 zástupců, PUK osmnáct.

Ve 37milionovém Iráku žije šest milionů Kurdů. Autonomii získali po válce v Perském zálivu v 90. letech. Početná kurdská menšina, přes 11 milionů lidí, žije také v Turecku. Další Kurdové žijí v severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či Gruzii.

Jak píše agentura AFP, kurdské volby budou v Bagdádu bedlivě sledovány, protože v pondělí má federální parlament zvolit prezidenta státu. Podle tradice to je Kurd a dosud post zastával člen PUK. Letos poprvé svého kandidáta do volby vyslala i KDP. Je to Fuád Husajn, který působil v minulé kurdské vládě.

Kromě nejsilnějších stran KDP a PUK v kurdském parlamentu působí také opoziční strana Goran (24 křesel), dále Islámský svaz (deset) a Džamáa al-islámíja (šest). Nováčkem voleb je hnutí Nová generace, jež vzniklo letos a které je zastoupeno čtyřmi poslanci ve federálním parlamentu.

Témata:  Irák Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy