Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik stála vražda Jána Kuciaka? Prokurátor odhalil drsné detaily

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Objednavatel vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zaplatil za čin nejméně 70.000 eur (1,8 milionu Kč). Dnes to anonymně řekl novinářům jeden z prokurátorů, který dohlíží na vyšetřování případu.

Podle prokurátora objednavatel uhradil v hotovosti 50.000 eur, dalších 20.000 eur představovalo odpuštění dluhu. Kdo si měl vraždu novináře a jeho partnerky objednat ale zatím není známo.

Slovenská soud už v neděli poslal v souvislosti s vraždou do vazby všechny čtyři obviněné. Na návrh prokurátora o tom rozhodl soudce Specializovaného trestního soudu, který se v zemi zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy.

Mezi obviněnými jsou podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó. Trojici mužů elitní policejní jednotka zadržela ve čtvrtek. O den později k nim přibyla podnikatelka Alena Zsuzsová.

Důvodem vazby u většiny z obviněných je obava z možného útěku, z ovlivňování svědků a z pokračování trestné činnosti. U Andruskóa, který jako jediný stížnost proti vazbě nepodal, soud ze zmiňovaných třech vazebních důvodů neshledal možnost ovlivňování svědků obviněným.

List Denník N napsal, že Zsuzsová byla obviněna z objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové, ale že nemusí být hlavním zadavatelem činu. Rovněž právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic uvedl, že Zsuzsová byla spíše jen zprostředkovatelem a že vrah hlavního zadavatele vraždy možná ani neznal.

Témata:  Ján Kuciak Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy