reklama

Kněz vyučující náboženství, který byl identifikován jen jako 42letý Roman B., před jedenácti lety tehdy nezletilou dívku odvezl od rodičů a po několik měsíců ji znásilňoval. Provinilec byl zatčen v roce 2008 a následně odsouzen za sexuální zneužívání nezletilé osoby ke čtyřem letům vězení. Loni ho Společnost Krista ze svých řad vyloučila.

Uvedený církevní řád podle deníku Gazeta Wyborcza nabídl oběti - nyní již 24leté ženě, jejíž advokát uvedl pouze jméno Katarzyna - finanční pomoc. Jejím přijetím by se ale zřekla dalších nároků. Místo toho se poškozená rozhodla domoci se odškodnění u soudu.

Podle agentury AP právníci Společnosti Krista naznačili, že zvažují dovolání proti verdiktu u nejvyššího soudu. O mimořádném opravném prostředku ale přemýšlí také obhajoba, která by se chtěla domoci i vyššího odškodnění.

Před šesti lety arcibiskup Józef Michalik, který tehdy stál v čele polských katolických biskupů, prohlásil, že církev nehodlá žádná odškodnění vyplácet. Kompenzace podle něj mají oběti požadovat od viníků.