Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raketová válka mezi USA a Ruskem? Velvyslankyně při NATO drsně pohrozila

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Američané poslali do Ruska velmi ostrý vzkaz. Moskva prý musí zastavit vývoj nového druhu raket schopných nést jaderné hlavice. Pokud se tak nestane, Spojené státy by je mohly „zlikvidovat“ než budou akceschopné. Hrozba preventivním úderem vyvolala velmi ostré reakce nejen v Rusku.

Rusko musí zastavit svůj tajný vývoj zakázaného systému raket, vyzvala vyslankyně USA při NATO Kay Bailey Hutchisonová. Spojené státy jsou totiž přesvědčeny, že Rusko rozvíjí systém v rozporu se Smlouvou o střelách středního a kratšího doletu (Intermediate-Range Nuclear Forces, INF) z roku 1987, tedy ještě z doby studené války.

To údajně pomůže Moskvě provést jaderný útok na Evropu za velmi krátkou dobu, uvádí server stanice BBC. Moskva tato tvrzení opakovaně popřela. Američané však trvají na tom, že Rusko má v inventáři novou raketu středního doletu - Novator 9M729 - známou také jako SSC-8.

Hutchisonová uvedla, že Washington i nadále dává přednost diplomatickému řešení, ale zároveň je připraven zvážit vojenský úder, pokud Rusko bude pokračovat vývoj systému středního dosahu. „V takovém případě budeme přemýšlet o možnosti preventivně zlikvidovat raketu, která je schopná zaútočit na jakoukoli z našich zemí," prohlásila velvyslankyně při NATO na tiskové konferenci.

„Protiopatření bude zahrnovat likvidaci raket, které vyvíjí Rusko a kterými porušuje dohodu. My jsme je varovali," dodala.

Ruské ministerstvo zahraničí obratem odpovědělo, že takové prohlášení je nebezpečné a že bude po Washingtonu požadovat podrobné vysvětlení. „Zdá se, že lidé, kteří pronáší takové výroky, si neuvědomují úroveň své zodpovědnosti a nebezpečí takové agresivní rétoriky," cituje ruská agentura TASS mluvčí ruské diplomacie Mariu Zacharovovou.

Také generální sekretář NATO Jens Stoltenberg poznamenal, že „nejpravděpodobnější závěr je, že Rusko porušuje smlouvu". „Je proto naléhavé, aby Rusko řešilo tyto obavy zásadním a transparentním způsobem,“ dodal s tím, že podle americké zpravodajské služby začalo Rusko nasazovat novou raketu. Co přesně Američané vědí, ale není dosud úplně jasné.

Hutchisonová o něco později svá slova na Twitteru upřesnila. „Nehovořila jsem o možnosti preventivního útoku proti Rusku. Moskva však musí dodržovat podmínky dohody, jinak musíme zvažovat všechny možnosti, jak chránit zájmy USA a NATO,“ napsala.

Britský deník The Guardian v té souvislosti uvedl, že hrozba preventivního útoku nemá od konce studené války obdoby. „Americká hrozba preventivního úderu proti Rusku je od konce studené války bezprecedentní a představuje nebezpečný nový odklon od rétoriky a vojenské pozice vůči Rusku,“ píše list.

Oslovení experti se však shodují, že velvyslankyně nejspíš nechtěla vyhrožovat útokem, ale že svá slova špatně formulovala a že spíše chtěla říci, že v takovém případě by USA vyvinuly způsoby, jak zničit ruskou střelu použitou v případném konfliktu. Svá slova by prý proto měla pořádně vysvětlit.

Témata:  USA Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy