reklama

Kromě zmařeného útoku proti OPCW se skupina podle Demerse pokusila napadnout americkou společnost Westinghouse Electric sídlící v Pensylvánii, která se zabývá využitím jaderné energie. Útok, vedený vzdáleně ze zatím neznámých důvodů, zřejmě nebyl úspěšný.

Tři z Rusů podle ministerstva spravedlnosti už dřív obvinil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který pátrá po ruských pokusech o vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Jejich jména figurují i v seznamu Rusů podezřelých z hackerského útoku proti serveru americké Demokratické strany. Nová obvinění podle Demerse ale s těmito kauzami nesouvisejí.

Ruská investigativní média po oznámení amerického ministerstva začala pátrat po identitě obviněných mužů, kteří údajně prováděli některé své akce jménem známé hackerské skupiny Fancy Bear. Jejich jména americké dokumenty uvádějí jako Ivan Jermakov, Arťom Malyšev, Dmitrij Badin, Alexej Moreněc, Jevgenij Serebrjakov, Oleg Sotnikov a Alexej Minin. Poslední čtyři byli vyhoštěni z Nizozemska.

Ruský server MBCh Media, kerý financuje nepřítel Kremlu, bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij, s odvoláním na analýzu veřejných zdrojů napsal, že Minin je důstojníkem ruské vojenské rozvědky. Moreněc, stejně jako Serebrjakov, udává ve veřejně přístupných databázích adresu bydliště totožnou se sídlem komunikačního uzlu ruského generálního štábu. Jediný ze skupiny, u něhož se ruským novinářům nepodařilo potvrdit spojení s armádní rozvědkou, je prý Sotnikov.

Ruská vojenská rozvědka, známá pod starším názvem GRU, se od roku 2010 oficiálně jmenuje Hlavní správa generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace. Všech sedm jejích údajných agentů obviněných v USA je nyní v Rusku a jejich vydání považují americké úřady za vyloučené. Rusové ale mohou mít problémy při cestování do zahraničí.