reklama

Podle úřadu COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, je staženo povolení vydané pro 83.000 lidí.

Izrael původně o ramadánu umožnil setkávání rodin z Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu. Vydal také 500 povolenek pro lidi z Pásma Gazy pro vstup do mešit ve východním Jeruzalému. Generál Joav Mordechai, který vede COGAT, nařídil zrušit 204 pracovní povolení v Izraeli pro příbuzné útočníků, kteří zabíjeli ve středu.

Izrael opatření uvolnil po delší době, protože od loňského října čelí útokům, při nichž Palestinci na Izraelce útočili hlavně noži nebo automobily. Útoky spáchané střelnou zbraní, jako byl ten středeční, byly výjimečné.

Útočníci byli údajně oblečeni jako věřící židé a na hlavách měli jarmulky. Jde o mladé muže ve věku kolem dvaceti let, kteří pocházejí z Jatty vzdálené asi osm kilometrů od Hebronu. Telavivská policie je dnes posílena, ale školy a úřady budou fungovat.

Lídr palestinského hnutí Hamás Ismail Hanijeh útočníky označil za hrdiny. Zatím se ale Hamás k útoku nepřihlásil. V Pásmu Gazy po útoku propukly spontánní oslavy.