Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský soud odmítl žalobu na Google za shromažďování informací

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Americká internetová společnost Google unikla platbě odškodného ve výši jedné miliardy liber (přes 29 miliard korun) za údajně neoprávněné shromažďování informací o více než čtyřech milionech uživatelů iPhonů. Britský soud dnes zamítl první hromadnou žalobu proti provozovateli nejznámějšího internetového vyhledávače, podle níž Google v letech 2011 a 2012 obešel nastavení ochrany osobních dat na telefonech společnosti Apple. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.

Hromadnou žalobu podala organizace Google You Owe Us (Google, dlužíš nám) založená ochráncem práv spotřebitelů Richardem Lloydem. Týkala se způsobu, jakým Google využívá cookies, čili datové soubory uložené v počítači uživatele. Podle žalující strany Google od června 2011 do února 2012 umístil na zařízení uživatelů s prohlížečem Safari cookies pro sledování reklam, které jsou ve výchozím nastavení blokovány. Problém se mimo jiných zařízení dotýkal i telefonů iPhone a podle odhadu organizace byla neoprávněně sbírána data 4,4 milionu jejich majitelů. Každému z nich měl Google vyplatit odškodné v řádu stovek liber.

Soudce Mark Warby dnes konstatoval, že postup firmy byl "bezpochyby špatný" a že porušila pravidla. Nedospěl ale k závěru, že by někdo z žalujících utrpěl v důsledku jednání Googlu jakoukoli újmu, za níž by mu náležela náhrada. V odůvodnění dále napsal, že hlavní zisk by z vyplaceného odškodného měli členové žalující organizace a právníci.

Lloyd oznámil, že bude hledat možnosti, jak se proti rozhodnutí soudu odvolat. "Dnešní rozhodnutí je velkým zklamáním a v podstatě nedává milionům lidí žádný praktický způsob, jak se domoci náhrady za zneužití svých osobních údajů," uvedl podle agentury Reuters Lloyd.

Témata:  Velká Británie Google

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy