Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se Rijádu pomstí, pokud skrývá zmizení novináře

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Spojené státy tvrdě potrestají Saúdskou Arábii, pokud stojí za zmizením saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. V rozhovoru s televizí CBS News to prohlásil americký prezident Donald Trump. Dodal ale, že nechce, aby případný trest poškodil pracovní místa v USA.

"Byli bychom velmi znepokojení a rozzlobení, pokud by se to potvrdilo," řekl Trump na dotaz, zda Saúdská Arábie nechala na svém konzulátu v Istanbulu Chášakdžího zabít. Dodal, že zatím není jasné, jaký byl novinářův osud, ale že pravděpodobně vyjde pravda na světlo.

Řekl, že v Chášakdžího případě je v sázce velmi mnoho, obzvláště kvůli tomu, že to byl novinář. Rijád podle Trumpa rozhodně popírá, že by za jeho zmizením stál, pokud však vyšetřování ukáže opak, bude Saúdská Arábie potrestána.

Prezident ale nechce, aby případná americká reakce znamenala ztrátu amerických pracovních míst kvůli tomu, že USA zastaví prodej zbraní a vojenského vybavení do Saúdské Arábie, která je na Blízkém východě klíčovým spojencem USA. K zastavení zbrojních dodávek již vyzvali někteří senátoři.

Témata:  Donald Trump USA Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.