Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská policie slzným plynem rozehnala extremisty. Chtěli bojkotovat protest gayů

Polská policie, ilustrační foto
Polská policie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Polská policie dnes použila slzný plyn a vodní děla k rozehnání protestu krajně pravicových extremistů, kteří se snažili narušit první pochod aktivistů na podporu práv gayů a leseb ve městě Lublin na východě země. Informovala o tom agentura AP.

V Lublinu se dnes shromáždilo přes tisíc aktivistů z řad leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob, kteří drželi v rukou vlajky v barvách duhy a nejrůznější transparenty. Jejich pochod chtělo zablokovat asi 300 příznivců krajní pravice. Policisté je rozehnali slzným plynem a vodními děly. Extremisté zasypali policisty kameny, pochod se jim ale narušit nepodařilo.

Pochod se konal poté, co odvolací soud v Lublinu zvrátil rozhodnutí starosty Krzysztofa Žuka, který akci kvůli obavám o bezpečnost zakázal. Podobné pochody se konají každý rok ve Varšavě a rovněž i v dalších polských městech, vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) ale podobné akce nepodporuje.

V polském parlamentu narážejí v posledních letech opakovaně na odpor návrhy zákona o registrovaném partnerství, které by se právně postavilo na roveň manželskému vztahu heterosexuálů. Proti manželství osob stejného pohlaví není jen vlivná katolická církev a konzervativní politické strany, ale také značná část polské veřejnosti.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku policie Polsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy