Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump připustil, že by Mattis mohl rezignovat

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Americký republikánský prezident Donald Trump neví, zda se ministr obrany James Mattis chystá rezignovat. V rozhovoru s televizí CBS News nicméně připustil, že šéf Pentagonu možná odchod plánuje, a dodal, že generála Mattise považuje spíše za demokrata.

"Může být, že plánuje odchod," řekl Trump v rozhovoru, který CBS News bude vysílat dnes v 19:30 místního času (v pondělí 01:30 SELČ) a jehož část již byla zveřejněna. "Podle mě je tak trochu demokrat, jestli chcete znát pravdu. Ale generál Mattis je dobrý chlapík. Vycházíme spolu velmi dobře. Může odejít," vysvětlil Trump.

O Mattisově rezignaci se v minulosti již spekulovalo, a to ještě před zářijovým vydáním knihy novináře Boba Woodwarda nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě), ve které autor cituje Mattise, jak přirovnává prezidentovy myšlenkové pochody k úrovni žáka páté nebo šesté třídy. Mattis následně vydal prohlášení, ve kterém obsah knihy označil za výmysl.

Woodward, který v minulosti dvakrát získal Pulitzerovu cenu a spolu s kolegou Carlem Bernsteinem stál u odhalení aféry Watergate vedoucí k pádu prezidenta Richarda Nixona v roce 1974, uvedl, že knihu napsal na základě desítek rozhovorů s lidmi pracujícími v prezidentově blízkém okolí.

Témata:  Donald Trump USA James Mattis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy