Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko prý nechce válku. USA předložilo zajímavý plán

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská federace nechce riskovat válku se Západem a ráda by předcházela možným konfliktům mezi ní a Spojenými státy. Washingtonu proto předložila nový plán.

Ruské ministerstvo obrany představilo Spojeným státům návrh na zavedení mechanismu, kterým chce předcházet konfrontacím na volném moři a ve vzdušném prostoru nad ním.

Informovala o tom agentura AP s tím, že v uplynulých měsících se odehrálo několik podobných a napjatých incidentů. Například v dubnu prolétla ruská stíhačka v těsné blízkosti amerického letadla a dvě ruské stíhačky v Baltském minuly moři americký torpédoborec Donald Cook.

Ruský resort obrany dodal, že během konzultací s USA ruská strana předložila návrhy na vytvoření mechanismu pro předcházení incidentům, píše agentura Interfax.

O poznání vyhrocenější je ale situace na pevnině. NATO hodlá posílit své východní křídlo v Evropě a reakce Moskvy přišla záhy. Rusko přidá ke svému vojsku na západě země další dvě brigády, které byly dosud dislokovány na Urale a v Povolží.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v květnu oznámil, že do konce letošního roku vytvoří tři nové divize. Každá má čítat okolo 10.000 mužů a rozmístěny mají být ve Smolenské, Voroněžské a Rostovské oblasti.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy