Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obhájí Trump prezidentský mandát? Názor Američanů se začíná měnit

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Stále více Američanů se oproti dřívějším sondážím veřejného mínění začíná přiklánět k názoru, že nynější republikánský prezident Donald Trump získá ve volbách v roce 2020 i druhý mandát. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který pro televizi CNN vypracovala agentura SSRS.

Názory, zda Trump v dalších prezidentských volbách vyhraje, rozdělují americkou společnost prakticky na dvě poloviny. O Trumpově vítězství je přesvědčeno 46 procent respondentů, naopak podle 47 procent odpovědí Trump prohraje.

Ve srovnání s březnovými výsledky je současný stav pro Trumpa příznivý. V březnu bylo totiž 54 procent oslovených toho názoru, že v roce 2020 mandát v Bílém domě neobhájí, 37 procent pak mělo opačný postoj.

Mezi republikánskými voliči nebo těmi, kteří se často k republikánům kloní, má Trump jako kandidát pro volby podporu 74 procent účastníků ankety, 21 procent by pak raději upřednostnilo jiného republikánského uchazeče.

Z průzkumu mezi demokratickými voliči pak vychází jako jasný favorit někdejší viceprezident Joe Biden, kterého by volilo 33 procent oslovených. Nezávislý senátor Bernie Sanders, který se v primárkách v roce 2016 proti Hillary Clintonové ucházel o prezidentskou nominaci Demokratické strany, získal 13 procent. Žádný z dalších navržených kandidátů hranici deseti procent nepřekročil.

Průzkum agentura SSRS vypracovala od 4. do 7. října mezi náhodným vzorkem 1009 dospělých Američanů. Sondáž, u níž SSRS udává statistickou chybu plus minus 3,8 procentního bodu, vznikla v rámci telefonního dotazování.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy