Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mattis odmítl spekulace o rezignaci, Trump jej pravidelně kritizuje

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Americký ministr obrany James Mattis dnes ujistil, že zůstává součástí týmu prezidenta Donalda Trumpa. Ten v nedělním rozhovoru s televizí CBS News nevyloučil, že Mattis je na odchodu a svého ministra označil za spíše demokrata.

Mattis, který je nyní v rámci asijského turné ve Vietnamu, reagoval na Trumpova slova poměrně zřetelným popřením spekulací o své chystané rezignaci. "Jsem součástí jeho týmu. Nikdy jsme nehovořili o mém odchodu," řekl Mattis novinářům. "Pokračujeme ve své práci," dodal. Připustil však, že od Trumpových poznámek proneseným v televizním rozhovoru s prezidentem nemluvil.

Trump ve zmíněném rozhovoru řekl, že neví, zda se Mattis chystá rezignovat, ale připustil, že šéf Pentagonu možná odchod plánuje. "Může být, že plánuje odchod," řekl šéf Bílého domu.

"Podle mě je tak trochu demokrat, jestli chcete znát pravdu. Ale generál Mattis je dobrý chlapík. Vycházíme spolu velmi dobře. Může odejít," vysvětlil Trump.

O Mattisově rezignaci se spekulovalo už před zářijovým vydáním knihy novináře Boba Woodwarda nazvané Fear: Trump in the White House (Strach: Trump v Bílém domě), ve které autor cituje Mattise, jak přirovnává prezidentovy myšlenkové pochody k úrovni žáka páté nebo šesté třídy. Mattis následně vydal prohlášení, ve kterém obsah knihy označil za výmysl.

Témata:  Donald Trump Pentagon prezident USA James Mattis

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy