Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návštěva Vondráčka v Rusku je známkou oživení vztahů, míní šéf Státní dumy

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, oživuje kontakty s parlamenty evropských zemí. Prohlásil to dnes předseda dumy Vjačeslav Volodin v souvislosti s návštěvou předsedy české Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Rozvoj vztahů ruských zákonodárců s protějšky v Evropě omezily sankce Evropské unie a Spojených států, vyhlášené po ruské anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny. Moskva odpověděla odvetnými kroky, například svého času odmítla vydat víza norským poslancům.

"V Rusku je na pozvání Státní dumy delegace parlamentu České republiky v čele s předsedou a dnes mnozí z vás (poslanců), především ti, kteří jsou zaměřeni tímto směrem a také představitelé poslaneckých klubů, se zúčastní dvoustranného setkání a posouzení rozvoje meziparlamentních vztahů s parlamentem ČR," řekl Volodin na zasedání dumy podle agentury TASS.

Připomněl také, že delegace ruských poslanců v čele s prvním místopředsedou dumy Alexandrem Žukovem je právě v Německu na pozvání Spolkového sněmu.

"Děláme vše pro rozvoj vztahů mezi našimi zeměmi (...) Vzájemné vztahy na úrovni národních parlamentů se dynamicky rozvíjejí," prohlásil Volodin a připomněl, že do konce roku dumu navštíví také delegace ze Srbska a Rakouska.

Vondráček v pondělí na přednášce před studenty v Moskvě hovořil o tom, že vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou kvůli řadě mezinárodních problémů na nižší úrovni, než by měly být. Setkal se také s předsedkyní horní komory ruského parlamentu Valentinou Matvijenkovou. Po schůzce podle ruských médií řekl, že o názoru většiny Čechů na Rusko nelze usuzovat z informací českých médií.

"Někteří mě kritizují za to, že se setkávám s lidmi ze sankčního seznamu Evropské unie. Sankce jsem neporušil, setkávám se s člověkem, který zastává stejnou funkci jako já - funkci předsedy parlamentu tady v Rusku," prohlásil Vondráček, který se po pondělní schůzce s Matvijenkovou má dnes setkat s Volodinem. Oba ruští politici se po ruské anexi Krymu v roce 2014 ocitli na sankčním seznamu EU i USA.

Témata:  Rusko Radek Vondráček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy