Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně střeží univerzity komanda, může za to velké podvádění studentů

Čínská policie
Čínská policie
Foto: Pixabay

Peking - Čína hodlá přitvrdit během přijímaček na vysoké školy. Studentovi, který bude přistižen při podvádění, od letoška hrozí až sedm let za mřížemi.

Podvádění při zkouškách, které studenti skládají z čínštiny, matematiky, angličtiny a dalšího předmětu podle vlastní volby, se v posledních letech stávalo stále větším problémem. V Číně se tento týden konají nejdůležitější zkoušky v životě mnohých studentů, takzvané kao-kchao. O tři miliony vysokoškolských míst usiluje letos 9,4 milionu středoškoláků.

Většina studentů se na testy připravuje pod značným tlakem celé roky a rodiny jsou ochotny utratit nemalé sumy za doučování a další přípravu. Cílem je dostat se na některou ze špičkových univerzit, což se loni povedlo jen každému desátému přihlášenému. Bez dobrých výsledků u zkoušek kao-kchao jsou většinou studenti odsouzeni po celý život ke špatně placené práci.

Ti, co budou přistiženi při podvádění, od letoška čelí zákazu opakování testu po dobu několika let. Pokud bude někdo odhalen, že zprostředkovává masové podvádění nebo že někomu zaplatil, aby zkoušku složil místo něj, hrozí mu až sedmiletý trest vězení.

Ke zpřísnění bezpečnostních opatření také poprvé přispívají speciální zásahové jednotky, které jsou obdobou amerických jednotek SWAT. Jejich příslušníci rozvážejí do jednotlivých zkušebních místností papíry s testy a v Pekingu každou budovu, kde se zkoušky konají, střeží nejméně osm příslušníků těchto jednotek.

Už loni byly nasazeny drony k přeletům nad učebnami a instalovány byly také detektory kovu. Ty mají odhalit podvodníky s vysílačkami. K ověření totožnosti zkoušených se využívají otisky prstů a rozpoznávání zornice.

Témata:  Čína Vysoké Tatry policie Čína

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy