Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina domácnostem od roku 2020 plošně zdraží plyn

Zpracování plynu
Zpracování plynu
Foto: Pixabay

Ukrajina plánuje od roku 2020 zvýšit domácnostem ceny plynu na tržní úroveň. Podle agentury Reuters to dnes oznámila vláda v Kyjevě. Zvýšení cen, které země drží už od dob Sovětského svazu uměle nízko, je podmínkou pro čerpání nového úvěru od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Měnový fond minulý týden zatím předběžně slíbil poskytnou Ukrajině záložní úvěr 3,9 miliardy dolarů (88,3 miliardy Kč) na dobu 14 měsíců. Podmínkou jeho čerpání je mimo jiné i to, že Ukrajina schválí rozpočet na příští rok, který bude splňovat požadavky fondu.

Kyjev už minulý týden v souvislosti s novou dohodou oznámil, že ceny plynu pro domácnosti od 1. listopadu zvýší téměř o čtvrtinu.

Podle listu Ukrajinska pravda platili Ukrajinci doposud zhruba 6960 hřiven (asi 5560 Kč) za tisíc metrů krychlových, od listopadu se tato cena zvýší na 8550 hřiven (přibližně 6840 Kč).

Premiér Volodymyr Hrojsman přitom navrhoval, aby se uměle snížené ceny zrušily úplně, čímž by se cena plynu zvýšila až o 60 procent, poznamenala agentura Bloomberg.

Témata:  Ukrajina zemní plyn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy