Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah z Pittsburghu zřejmě jednal sám, proč útočil se neví

Robert Bowers
Robert Bowers
Foto: Reprofoto

Oběti sobotní střelby v synagoze v Pittsburghu jsou lidé od 54 do 97 let. Palba trvala podle policie 20 minut. Střelec byl už v sobotu identifikován jako Robert Bowers a obviněn byl ve 29 bodech. Podle prvních poznatků policie neměl komplice. Pittsburghský starosta Bill Peduto na dnešní tiskové konferenci řekl, že hodlá vyvolat debatu o zbraních.

"Bylo vypáleno mnoho střel, nábojnice byly všude," řekl na tiskové konferenci vyšetřovatel Karl Williams.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) případ šetří jako zločin z nenávisti. Vyšetřovatel Bob Jones z FBI řekl, že oběti byly nalezeny na třech místech uvnitř synagogy. "Nevíme, proč si střelec vybral právě tuto synagogu," sdělil Jones.

Prokurátor Scott Brady řekl, že zatím nic nenaznačuje, že měl Bowers komplice.

Střelbu nepřežilo 11 lidí a šest lidí je zraněno. Mezi oběťmi je osm mužů a tři ženy. Williams řekl, že dva z mrtvých byli bratři a dva manželé.

Peduto prohlásil, že by USA měly promyslet, jak zabránit tomu, aby si potenciální pachatelé rasistických zločinů mohli obstarat zbraně. "Slyšel jsem prezidenta (Donalda Trumpa) říci, že by bylo třeba ozbrojit stráže v našich synagogách. Měli bychom ale místo toho řešit, jak zbraně, jež jsou společným jmenovatelem všech případů střelby v Americe, vzít z rukou těch, kteří chtějí projevit svou rasistickou nenávist zabíjením," řekl Peduto.

Židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL) oznámila, že sobotní střelba byla zřejmě nejhorším útokem na židovskou komunitu v dějinách USA.

Nejstarší obětí je Rose Mallingerová, jíž bylo 97 let. O život přišel rovněž osmaosmdesátiletý Melvin Wax, označovaný za klíčovou osobu kongregace.

Témata:  USA Robert Bowers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy