Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman obdržel nejvyšší vyznamenání v Makedonii

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ochrid - Makedonský prezident Ďorge Ivanov dnes udělil nejvyšší státní vyznamenání českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Šéf pražského hradu získal Řád 8. září za mimořádný přínos pro rozvoj vzájemných vztahů mezi Českem a Makedonií. 

Zeman na oficiální návštěvu Makedonie přiletěl z Arménie. Ivanov ho dnes netradičně přivítal již na letišti v Ochridu. Státníci se zpravidla potkávají až při oficiálním ceremoniálu v sídle hostitele. Netradiční bylo i místo setkání, kterým se stalo letovisko Ochrid u stejnojmenného jezera.

Hlavy obou států spolu jednali ve vile Biljana, která je venkovským sídlem makedonských prezidentů. Podle Ovčáčka je přijetí na tomto místě výrazem přátelství, podobně jako když Zeman své hosty přivítá v Lánech místo na Pražském hradě.

Oficiálně Zeman získal vyznamenání za „mimořádný přínos pro rozvoj vzájemných vztahů". Makedonci tak pravděpodobně ocenili i českou pomoc při zvládání migrační krize, kdy do balkánské země přijeli čeští policisté pomoci s hlídáním hranic s Řeckem.

Nejvyšší státní vyznamenání nese datum 8. září, kdy Makedonci slaví Den nezávislosti - v tento den se v roce 1991 v referendu vyslovili pro samostatnost země. V minulosti toto ocenění dostal třeba americký prezident George Bush starší, polský prezident Bronislaw Komorowski nebo maďarský prezident Viktor Orbán.

Témata:  Miloš Zeman Makedonie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy