Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádná brčka či "uchošťoury". Státy EU odsouhlasily zákaz jednorázových plastových výrobků

EU
EU
Foto: Pixabay

Státy Evropské unie se dohodly na zákazu plastových výrobků na jedno použití. Dnes to podle agentury APA oznámila rakouská ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová, jejíž země unii předsedá. Zákaz vybraných jednorázových plastových výrobků tento měsíc podpořil Evropský parlament, což spolu s dnešním souhlasem zemí EU otevírá cestu ke konečné dohodě na tom, jak v unii plastový odpad omezit.

Köstingerová doplnila, že země EU se dnes na diplomatické úrovni dohodly potřebnou dvoutřetinovou většinou. Rakouská ministryně rozhodnutí označila za významný krok k budoucnosti bez plastů.

Předpokládá se, že zákaz se po budoucím kompromisu mezi EK, europarlamentem a státy bude týkat plastového nádobí, příborů, brček, tyčinek do uší nebo tyček k balonkům.

U těchto předmětů chce Evropská komise od roku 2021 zabránit tomu, aby se dostaly na trh, neboť se domnívá, že pro ně existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Témata:  EU plasty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy