Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o brexitu by měla být hotová do konce listopadu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Dohoda o brexitu je již na dohled a mohla by být dokončena do 21. listopadu. V dopise jednomu z britských zákonodárců to uvedl ministr pro brexit Dominic Raab, informovala dnes agentura Reuters. Británie a Evropská unie již vyřešily většinu sporných témat, stále však zbývá dořešit složitý problém celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, uvedl Raab v dopise datovaném 24. října, který zaslal předsedovi parlamentního výboru pro brexit.

"Rád bych se objevil před výborem, až bude dohoda hotová, a očekávám, že by to mohlo být možné 21. listopadu," napsal Raab. Mluvčí britské premiérky ale toto datum nepotvrdil. "Nemohu nic jiného, než opět jako již mnohokrát předtím zopakovat, že smlouvu chceme dokončit co nejdříve to bude možné," řekl pouze na dotaz ohledně Raabova dopisu.

Na zprávu ale zareagovala britská libra. Její kurz k dolaru vzrostl až o jedno procento na 1,2831 USD, než část zisku odevzdala a vrátila se zhruba na 1,28 USD.

Právě na řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem se rozhovory EU s Londýnem zasekly. Shodu nenašli nejvyšší představitelé zemí EU ani na nedávném unijním summitu v Bruselu. Británie má přitom Evropskou unii opustit už za pět měsíců a o brexitové dohodě jedná už více než rok.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy