Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je Francie připravená na EURO? Záplavy, stávky, teroristická hrozba...

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Startuje Euro 2016 a zahraniční média komentují situaci ve Francii v době fotbalového šampionátu. Bezpečnostní složky se obávají teroristického útoku, značné potíže způsobují stávky.

Komentátor listu Financial Times ironicky podotýká, že "francouzská civilizace se vyvinula natolik, že k tomu, aby ji člověk pochopil, potřebuje návod". Následují rady, kterými by se měli návštěvníci řídit. "Ve Francii není pánem zákazník, nýbrž prodavač. Vstoupíte-li do kavárny, budete obslouženi, jen bude-li na to mít šéf náladu. Nespěchejte."

Britský The Guardian napsal, že na šampionát se chystá jen z Británie půl milionu lidí. Když bylo oznámeno, že se bude hrát Euro ve Francii, bylo to přijato s nadšením na rozdíl od obav, jež vyvolává fotbalový šampionát v Rusku plánovaný na rok 2018 nebo v Kataru na rok 2022. Richard Walton, který velel protiteroristické jednotce za londýnské olympiády v roce 2012, si myslí, že hrozba, že bude při Euru 2016 spáchán teroristický útok, je větší, než kdy byla při jakékoli sportovní události.

Daily Mail přinesl snímky stávkujících a neodklizených popelnic přetékajících odpadem. Paříž "se ještě nevzpamatovala ze záplav" a kvůli stávce popelářů je teď zaplavená přeplněnými popelnicemi, napsal list.

BBC vypočítává nepříznivý sled událostí takto: "Nejdříve nedostatek benzinu, pak stávka železničářů a záplavy. Teď Paříž a další francouzská města postihla stávka popelářů." Španělská sekce Euronews má pochyby, zda je vůbec "Francie připravena slavit Euro". Odpověď německého Die Weltu je: "Nikoli, Francie se stala pro Evropu nebezpečím".

Témata:  Francie fotbal Euro 2016

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy