Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel bývalý nejmocnější úředník v Británii, "sloužil" několika premiérům

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Ve věku 56 let zemřel bývalý tajemník britské vlády a šéf státní správy Jeremy Heywood. Informoval o tom dnes server BBC. Heywood byl díky svým funkcím, které zastával až do konce října, nejmocnějším úředníkem v zemi. Místo v kabinetu opustil kvůli vážné nemoci.

Ačkoli Heywood vlivný post tajemníka vlády zastával od roku 2012 a nesl po celá léta hlavní zodpovědnost za její administrativní chod, byl mimo zdi vládních úřadů poměrně neznámou postavou.

Jako nestranický vysoký úředník pomáhal naplňovat vládní plány hned několika premiérům - byl poradcem labouristického ministerského předsedy Tonyho Blaira, šéfoval kanceláři jeho následovníka Gordona Browna a za premiéra Davida Camerona už byl tajemníkem vlády. Tato funkce mu zůstala i během vládnutí premiérky Theresy Mayové.

Mayová ho dnes ocenila jako člověka, který "neúnavně sloužil zemi". Bývalá státní tajemnice Yvette Cooperová uvedla, že Heywood byl vždy člověkem, "který v těžkých časech dělal všechno proto, aby vláda táhla za jeden provaz".

Heywood zemřel na rakovinu jen dva týdny poté, co posty u vlády ze zdravotních důvodů opustil.

Témata:  úmrtí Velká Británie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy