Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita migrantů a uprchlíků: Skutečně je tak vysoká?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Americký prezident Donald Trump vede skandální a hysterickou kampaň ponižující migranty a uprchlíky, připomíná Max Boot v komentáři pro server Washington Post. Vojenský historik a komentátor poukazuje, že šéf Bílého domu zřejmě nedokáže mezi oběma kategoriemi vůbec rozlišovat.

Invaze, zločinci, gangsteři

Trump se nevyjadřuje pozitivně o žádných migrantech, ani o těch legálních, konstatuje Boot. Dodává, že většina kritiky směřuje na karavanu několika tisíc uprchlíků snažících se uniknout před středoamerickou kriminalitou a chudobou, přičemž prezident hovoří o "invazi", "zločincích a gangsterech" a tvrdí, že situace si žádá nasazení 15 tisíc amerických vojáků.

Trumpovo falešné obvinění, že Demokratická strana vpouští do USA zločince, odmítla dokonce i prezidentovi nakloněná televize Fox News, poukazuje komentátor. Podotýká, že Trumpův syn Donald Junior zase jazykem bělošských rasistů obvinil nezávislého senátora Anguse Kinga ze snahy "nahradit obyvatele státu Maine syrskými a somálskými uprchlíky".       

Příslušníci Demokratické strany jsou šokováni, ale zároveň většinou mlčí a nechtějí opustit své zaměření na téma zdravotní péče, které považují za klíč pro volební vítězství, uvádí Boot. Připouští, že mohou mít pravdu, ale soudí, že jejich mlčení může legitimizovat v očích části voličů Trumpova obvinění.

"Jelikož tak málo ostatních vystupuje ve prospěch uprchlíků, chci poskytnout svůj hlas," pokračuje historik. Přiznává, že je zaujatý, jelikož sám do USA přišel v roce 1976 spolu se svou matkou a babičkou jako uprchlík, přičemž na cestě z Ruska jim pomohla Hebrew Immigrant Aid Society, proti níž zaměřil svou vražednou zášť pachatel nedávného útoku na synagogu v Pittsburghu.

Bootova matka se nakonec stala profesorkou ruštiny na Kalifornské univerzitě a její syn působí jako publicista a vojenský historik, jehož práce jsou na mnoha seznamech povinné četby v americké armádě. "Vyslechl jsem si hodně od Trumpových příznivců, kteří by mě rádi vystěhovali do Ruska či Izraele," pokračuje Boot. Dodává, že ačkoliv se v jejich očích provinil "zločinem myšlení", jeho rodinu netvoří gangsteři, kteří kořistí na zbožných, tvrdě pracujících, rodilých Američanech.

"Přinejmenším platíme poctivě daně - což o sobě Trump zřejmě říct nemůže," píše komentátor. Konstatuje, že jiní uprchlíci přispěli Spojeným státům a světu více, přičemž zmiňuje politiky Henryho Kissingera, Madeleine Albrightovou a Stephanie Murphyovou,  finančníka George Sorose, zpěvačku Glorii Estefanovou, baseballistu Yasiela Puiga, choreografa Michaila Baryškova či podnikatele Sergeje Brina a mnoho příslušníků ozbrojených sil.

Nechť mluví čísla

Může být neférové čelit Trumpovým příběhům o vrazích policistů příběhy o úspěšných uprchlících, připouští Boot. Argumentuje proto čísly - i podle Trumpova ministerstva zdravotnictví odvedli uprchlíci na daních v posledním desetiletí o 63 miliard dolarů více, než stáli daňové poplatníky, což ostatně potvrdila i loňská studie Národního úřadu pro ekonomický výzkum, která poukázala, že ačkoliv uprchlíci zpočátku vykazují vysokou nezaměstnanost, nízké příjmy a čerpají vysoké sociální dávky, po šesti letech se tento trend obrací a následně uprchlíci pracují více než rodilí Američané.

Studie odhaduje, že během prvních 20 let pobytu v nové zemi uprchlíci na daních zaplatí průměrně o 21 tisíc dolarů (zhruba 420 tisíc korun) více, než kolik získají na sociálních dávkách, zdůrazňuje historik. Konstatuje, že Trump straší zločiny páchanými nelegálními migranty, ale studie publikovaná v odborném časopise Criminology zjistila, že americké státy s větším počtem ilegálních migrantů měly v rozmezí let 1990-2014 nižší míru kriminality než státy s menší počtem těchto osob.

Boot odkazuje také na studii think tanku Cato Institute, která dospěla k závěru, že v Texasu páchají kriminalitu legální i ilegální migranti méně než rodilí obyvatelé. "V roce 2015 činil  poměr usvědčených z vraždy 16% nelegálních a legálních migrantů  oproti 67%  rodilých," cituje komentátor závěry. Připomíná, že Trump poukazuje na údajně rostoucí kriminalitu v Německu z důvodu přijetí milionu, převážně muslimských uprchlíků, ačkoliv ve skutečnosti kriminalita v zemi loni dosáhla pětadvacetiletého minima.             

Zavádějící je také Trumpovo tvrzení, že téměř 75% usvědčených teroristů jsou v cizině narozené osoby, což však platí pouze o terorismu mezinárodním, poukazuje Boot s tím, že většina terorismu spadá vnitrostátní kategorie. Americký statistický úřad zjistil, že od 12. září 2001 do 31. prosince 2016 došlo v USA k 85 smrtelným extremistickým útokům, přičemž 73% procent z nich spáchali pravicoví radikálové a jen 27%  militantní islamisté, přičemž mnoho z nich - například střelec z nočního klubu v Ontariu - tvořili rodilí Američané, vysvětluje komentátor.

Cato Institute spočítal, že šance na zabití v zahraničí narozeným teroristou v letech 2002 a 2017 byla 1 : 145 milionům, podotýká historik. Konstatuje, že skandální není snaha uprchlíků dostat se do USA, ale jejich zneužívání Trumpem a zavírání amerických dveří pro tyto osoby - Trump ostatně omezil přijímání uprchlíků na nejnižší úroveň od roku 1980.

"Jak se země připravuje na díkůvzdání - připomenutí cesty dřívější skupiny uprchlíků - otevřeme naše srdce a náš přijímací proces dnešním žadatelům o azyl," nabádá Boot. Zdůrazňuje, že to neznamená pustit do země každého, ale zároveň ani zamítnutí téměř všech žadatelů a jejich dehonestaci coby invazní armády teroristů, zločinců a darmožroutů.

Témata:  USA uprchlíci migrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy