Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočníci ze severu Kazachstánu jsou po smrti. Policie dnes pět ozbrojenců zabila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Astana - Policisté dnes zabili pět lidí podezřelých z účasti na nedávných útocích na severu Kazachstánu ve městě Aktobe. Oběti mezi civilisty ani policisty si dnešní zásah nevyžádal.

Koncem minulého týdne skupina, jejíž členy kazašské úřady označují za náboženské radikály, zaútočila v Aktobe na několik objektů a kasárna. Při pronásledování bylo více než deset útočníků zastřeleno, 14 zraněno a šest bylo na útěku. Incidenty si vyžádaly i šest mrtvých vojáků a civilistů, zraněno bylo téměř 40 dalších lidí (video zde).

Dnes speciální jednotka v Aktobe vnikla do jednoho bytu a zabila v něm čtyři osoby označené za náboženské radikály. Další muž začal na policisty střílet na ulici a při opětovné palbě byl zastřelen. Podle policejního prohlášení narazili v bytě policisté na ozbrojený odpor a lidé uvnitř se odmítli vzdát.

Prezident Nursultan Nazarbajev ve středu události v Aktobe připsal kruhům ovládaným z ciziny. Jeden z mužů spojovaných s útoky natočil video, na němž se hlásí k radikálům z organizace Islámský stát. Nazarbajev se domnívá, že odpovědnost za útoky nesou "stoupenci radikálních, pseudonáboženských směrů," kteří se řídili pokyny ze zahraničí.

Nazarbajev ale rovněž konstatoval, že útoky nesou známky "barevných revolucí," tedy lidových povstání obdobných demonstracím, které vedly ke změnám na Ukrajině nebo v Gruzii. "Všichni víme, že takzvané barevné revoluce užívají různé metody. Začínají mítinky, vraždami a pokusy o uchvácení moci. Takové příznaky se objevily i u nás. Kdosi chtěl zneužít naší liberální státní politiku a naše zákony, aby si ověřil pevnost státní moci," prohlásil prezident.

Témata:  Islámský stát Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy