reklama

"Je to pozitivní krok, jak pro Českou republiku, tak pro ODS," řekl po svém zvolení Zahradil. "Ve hře jsou zatím dvě jména, německý lidovec (Manfred Weber) a holandský socialista (Frans Timmermans). Nejsou od sebe téměř k rozeznání, oba chtějí dále posilovat moc Bruselu na úkor členských států. Proto je dobré nabídnout jinou, konzervativní perspektivu, navíc z pohledu jedné z takzvaných nových členských zemí EU. Budeme prosazovat sebevědomý, proevropský a reformní program," doplnil.

Výběr budoucího šéfa Evropské komise vychází z takzvaných vedoucích kandidátů, které před volbami do EP nominují jednotlivé evropské politické strany. Tento postup byl poprvé použit při eurovolbách v roce 2014 a vedl ke zvolení Jeana-Claudea Junckera předsedou Evropské komise. Předtím předsedu komise vybíraly členské státy.

"Kampaň oficiálně zahájím 28. listopadu v Bruselu, ale už dnes mohu zdůraznit tři priority: za prvé, Evropská unie potřebuje Velký právní úklid. Musí udělat revizi celého balíku komunitárního práva, zjednodušit jej, odstranit nadbytečné, zastaralé a nepoužívané předpisy, přestat zatěžovat podnikatelský sektor. Za druhé, v době rostoucího protekcionismu má Evropská unie jedinečnou šanci stát se naopak globálním lídrem v oblasti volného obchodu, odstraňování překážek, otevírání a propojování trhů. Příkladem budiž obchodní smlouva EU-Japonsko, která vytvoří největší zónu volného obchodu na světě. Za třetí, pokud EU myslí vážně boj s nelegální migrací a ochranu vnějších hranic, musí přestrukturovat rozpočet tak, aby byla schopna pomoci hraničním státům - Bulharsku, Řecku, Itálii, Španělsku - a ne jen dále nafukovat agentury typu Frontex, jak to chce pan Juncker," uvedl Zahradil.

Zahraniční politice se Zahradil věnuje více než dvacet let. V letech 1998-2004 předsedal Společnému parlamentnímu výboru přidružení EU-ČR. Do Evropského parlamentu byl poprvé zvolen roku 2004, poté dvakrát znovuzvolen. Je místopředsedou europarlamentního výboru pro zahraniční obchod. Jako zatím jediný Čech působil ve funkci předsedy jedné z europarlamentních politických frakcí (ECR) a od roku 2010 je i předsedou celoevropské politické strany ACRE (Aliance evropských konzervativců).

Evropská lidová strana (EPP), která má největší frakci v Evropském parlamentu, tento měsíc rozhodla, že ji do europarlamentních voleb v příštím roce povede Němec Manfred Weber. EPP tak bavorského politika vyšle do souboje o post příštího předsedy Evropské komise. Svého vedoucího kandidáta už mají také evropští socialisté a sociální demokraté. Ti se rozhodli, že je povede současný první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans z Nizozemska.