reklama

"Média šmírují, neoprávněně zasahují do soukromí lidí, denně porušují tiskový zákon. Zejména lžou a vymýšlejí si s jediným cílem - Směr musí padnout," řekl Fico v nahrávce, kterou zveřejnil na sociální síti.

Podle Fica, který letos v březnu rezignoval z postu premiéra v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, novináři devastují demokratické prostředí. "Navzdory tomu, co za džihád proti Směru vedete, vězte, že jdeme znovu vyhrát parlamentní volby. Ať vás, komedianty mezi novináři, dobře trefí," řekl Fico.

Výroky expremiéra Fica označili novináři v prohlášení za absolutní ztrátu soudnosti a za odporné vůči reportérům, kteří po vraždě zmíněné dvojice pokračují v odhalování kauz. "Předseda strany Směr Robert Fico verbálně útočí na novináře a šíří konspirace jen pár dnů před 17. listopadem, kdy si připomínáme boj za naši svobodu, a to i svobodu slova a shromažďování," napsali reportéři.

Bývalý nejdéle sloužící slovenský premiér Fico, který v roce 2014 neuspěl v přímé volbě prezidenta a jehož strana zaznamenala ztráty již v posledních parlamentních volbách v roce 2016 i v loňských krajských volbách, má dlouhodobě napjaté vztahy s některými médii. Ještě z pozice premiéra například část novinářů nazval špinavými protislovenskými prostitutkami nebo idioty. Po vraždě novináře Kuciaka zase tvrdil, že zejména média - ale také organizátoři protivládních protestů a prezident Andrej Kiska - stála za útoky na vládu.