Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v Makedonii je ideální, nejsou zde teroristé, řekl Zeman

Prezident Zeman
Prezident Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ochrid - Prezident Miloš Zeman dnes vystoupil s projevem na česko-makedonském hospodářském fóru. Mimo jiné uvedl, že by čeští turisté mohli místo zemí ohrožených terorismem jezdit do Makedonie.

Podle makedonského prezidenta Ďorgeho Ivanova se oba šéfové států při jednání shodli, že středem pozornosti musí být zintenzivnění ekonomické spolupráce.

Ivanov poznamenal, že nejdůležitější spolupráce pro obě země je v energetickém průmyslu, včetně obnovitelných zdrojů a hydroelektráren. Vyzdvihl ale také elektroprůmysl, autoprůmysl nebo spolupráci v zemědělství a v životním prostředí.

Český dovoz z Makedonie je kolem 200 milionů eur (5,5 miliardy korun) ročně, vývoz je v hodnotě 85 milionů eur. Makedonie má například k dispozici vzácné kovy, které se používají v katalyzátorech. České firmy proto do země pošlou předpřipravený výrobek, který se v Makedonii dokončí a zpět se doveze hotový katalyzátor. Dováží se také tabák nebo zelenina. Opačným směrem putují škodovky nebo díly potřebné pro elektrárny.

Zeman v proslovu na hospodářském fóru vyzdvihl důležitost turistiky. Poukázal na tradiční turistické destinace, jako například Egypt, které se potýkají s terorismem. Řekl, že podle něj je šance, aby Makedonie tyto země nahradila.

Podle Jana Kouřila, ekonomického diplomata české ambasády v Makedonii, je možnost turistiky v Makedonii v Česku málo prezentována. ČTK řekl, že i to byl jeden z důvodů, proč se setkání Zemana s Ivanovem uspořádalo v Ochridu, starobylém letovisku na břehu Ochridského jezera. Poznamenal, že Ochridu se kvůli stovkám kostelů přezdívá balkánský Jeruzalém.

Pobyt na území Makedonie lze v současné době považovat za bezpečný. Makedonie zvládá současnou situaci s migranty a její policejní síly jsou přítomny v hlavních přestupních příhraničních bodech (Gevgelija a Tabanovce). Balkánská cesta byla pro uprchlíky a migranty uzavřena dne 8. března 2016, a toto rozhodnutí zůstává stále v platnosti.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR přesto doporučuje dbát zvýšené opatrnosti při cestě automobilem po hlavní makedonské dálniční trase do Řecka (Kumanovo-Skopje-Veles-Gevgelija), na které by se eventuálně mohli nárazově pohybovat uprchlíci a migranti, kteří se do země dostali bez registrace státních orgánů. Všechny hraniční přechody země fungují bez omezení.

Turisty MZV upozorňuje na časté demonstrace, které se týkají současné vnitropolitické situace (červnové parlamentní volby, abolice presidenta aj.). Demonstrace jsou organizovány jak provládními, tak protivládními organizacemi a probíhají v mnoha městech země – Skopje, Tetovo, Gostivar, Kičevo, Ohrid, Bitola, Prilep, Veleš, Kadavarci, Štip, Strumica aj., vždy odpoledne od 17.30 do 21.00. "Díky dobré koordinaci mezi organizátory a profesionalitě místní policie, která doposud dokázala vždy oddělit oba demonstrující tábory, nedošlo prozatím k žádným velkým násilnostem a zraněním," uvedlo mzv.cz.

Témata:  Miloš Zeman Makedonie turistika

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 15:56

Chameneí vyhlásil pětidenní smutek za prezidenta Ebráhima Raísího

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí vyhlásil pětidenní smutek za prezidenta Ebráhima Raísího a jeho doprovod, kteří zahynuli v neděli při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy