reklama

"Samozřejmě, že jsme měli dopadnout Usámu bin Ládina dlouho předtím, než jsme to udělali," napsal Trump na twitteru. Podobně hovořil i v neděli v pořadu Fox News Sunday a vysloužil si pobouřené reakce pákistánských úřadů. "Upozornil jsem na něj ve své knize těsně PŘED útokem na Světové obchodní středisko," dodal americký prezident s tím, že prezident Bill Clinton svou šanci dopadnout nejhledanějšího teroristu "propásnul". "Platili jsme Pákistánu miliardy dolarů a oni nám nikdy neřekli, že tam žije. Hlupáci!" uvedl rovněž na svém twitterovém účtu.

Bin Ládin byl objeven deset let po útocích na Spojené státy, které se odehrály 11. září 2001. V Abbottábádu nedaleko pákistánské metropole ho zabili členové elitních jednotek amerického námořnictva Navy SEALs. Celou akci schválil Trumpův předchůdce Barack Obama.

Spojené státy se již v září rozhodly odebrat část vojenské pomoci Pákistánu, který podle Washingtonu nepodniká dostatečné kroky v boji proti islamistickým radikálům. Rozhodnutí ministerstva obrany se týkalo podpory ve výši 300 milionů dolarů (6,6 miliardy korun), které byly součástí již dříve zmrazené pomoci. Trump k tomu v neděli na adresu Pákistánců uvedl: "Nic pro nás nedělají."

Pákistánský premiér Imran Chán Trumpova slova odmítl. Prezidenta vyzval, aby jmenoval nějakého jiného spojence USA, který by se tolik obětoval v boji proti militantům. "Pákistán má na svém kontě 75 tisíc obětí během této války a hospodářské ztráty jsou přes 123 miliard dolarů. Americká pomoc byla přitom nepatrných 20 miliard," napsal Chán na twitteru.