reklama

Norské úřady muže vyšetřovaly několik let a nakonec zformulovaly obvinění ze zneužití více než 300 dospívajících chlapců. Podle státního zastupitelství muž oběti obtěžoval převážně prostřednictvím internetu v Norsku, Švédsku a Dánsku. Několik chlapců se však podle vyšetřovatelů s mužem pravděpodobně setkalo osobně a muž čelí i obvinění ze znásilnění a tělesného zneužívání.

Podle norských médií se muž v internetových debatních platformách vydával za dívky jménem Sandra nebo Henriette, aby si získal důvěru chlapců, které přesvědčoval, aby mu zaslali fotografie nebo videa, na nichž jsou zachyceni nazí. Za to jim údajně nabízel peníze, fotografie údajné Sandry nebo šňupací tabák a také je vydíral, když požadoval zaslání dalšího materiálu. Podle veřejnoprávní vysílací stanice NRK tímto způsobem získal více než 16.000 videí.

Obětem bylo od devíti do 21 let a pouze jeden chlapec se dokázal svěřit svým rodičům. Podezřelý už byl jednou zadržen v roce 2016, ale pak opět propuštěn. Nyní je údajně ve vazbě poblíž Osla, spolupracuje s policií a podrobuje se terapii. Před soud se má případ dostat příští rok.