Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman komikem? Udělal si srandu z makedonského tlumočníka

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Skopje - Státní návštěvu prezidenta Zemana v Makedonii provázela scéna jak z grotesky. Během vystoupení českého i makedonského státníka totiž prezident Zeman napovídal makedonskému tlumočníkovi.

Nechtěně tak zpestřil vysoce oficiální brífink a připravil horké chvilky členům prezidentských doprovodů, kteří se snažili udržet kamenné tváře.

Na ty chvilky makedonský tlumočník jen tak nezapomene. Očividně se ztratil v překladu – a to zrovna u vážného tématu migrace. Zcela neprotokolárně pak zasáhl prezident Zeman. Už předtím ale bylo zřejmé, že překlad z makedonštiny drhne.

Velmi slavnostní konferenci, kde prezident Zeman dostal nejvyšší makedonské státní vyznamenání, nakonec sám přenesl do méně formálního duchu, když se bránil, že by jeho názory na migraci byly příliš ostré.

Oba prezidenti řešili především migrační krizi – Zeman například prohlásil, že Makedonie by si zasloužila být v Evropské unii už jen proto, že jí teď brání před přívalem uprchlíků.

Před odletem z Makedonie si ještě prezident Zeman užil vyhlídkovou plavbu po ochridském jezeře.

Loď ho odvezla také ke klášteru svatého Nauma, který byl žákem věrozvěstů Cyrila a Metoděje. V komplexu z 9. století prezident navštívil i světcův hrob, odkud prý je stále slyšet tlukot jeho srdce. Zapálil také svíčku.

Témata:  Miloš Zeman Makedonie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.