Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump po úmrtí exprezidenta Bushe nabízí Kongresu smír, ale jen na chvíli

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Americký prezident Donald Trump je z pietních důvodů po pátečním skonu někdejší hlavy státu George Bushe staršího ochoten odložit spor s Kongresem o finance. Americké federální vládě hrozí, že se po 7. prosinci ocitne bez financí, pokud jí Kongres peníze neschválí. Trump zajištění financí pro svou vládu podmiňuje i odsouhlasením peněz na stavbu zdi na hranicích s Mexikem.

"Pokud budou chtít odklad kvůli skonu prezidenta Bushe, rozhodně to zvážím a pravděpodobně budu souhlasit," řekl Trump novinářům během návratu ze summitu G20 v Buenos Aires. Odložit spor chce o týden až dva.

Trump od Kongresu žádá pět miliard dolarů (115 miliard korun), aby mohl splnit svůj ústřední volební slib, a to vybudovat zeď na hranicích s Mexikem. Touto bariérou chce Spojené státy chránit před migranty a pašováním drog.

Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer souhlasí s 1,6 miliardou dolarů (37 miliard korun), Trump ale trvá na pěti miliardách a v opačném případě je připraven ponechat vládu bez peněz. To by znamenalo uzavření veškerých federálních úřadů, jejichž chod není nezbytný pro bezpečnost země.

Republikáni sice zatím drží většinu v obou komorách Kongresu, ale pro schválení financování vlády se v Senátu neobejdou bez podpory demokratů. Ve stočlenném Senátu mají republikáni 51 křesel, k prosazení finančního rozpočtu vlády však potřebují 60 hlasů.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) George H. W. Bush prezident USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy