Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bermudský trojúhelník na souši? Záhada Nevadského trojúhelníku dodnes vyvolává otázky

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Asi každý již někdy slyšel o záhadném Bermúdském trojúhelníku. Méně lidí však ví, že se podobná oblast nachází také na západě Spojených států amerických. V takzvaném Nevadském trojúhelníku za posledních 60 let havarovalo, nebo beze stopy zmizelo, okolo 2000 letadel. Osudný se trojúhelník stal i americkému miliardáři a dobrodruhovi Stevu Fossettovi.

Přestože název evokuje, že se jedná o místo ve státě Nevada, ve skutečnosti se trojúhelník rozprostírá i nad Kalifornií a Arizonou. Na ploše o rozloze 65 000 kilometrů čtverečních najdeme i dobře známá místa, jako je třeba město Las Vegas, Yosemitský národní park nebo mýty opředená Oblast 51.

3. září roku 2007 se zde během jednoho ze svých letů ztratil známý miliardář Steve Fossett. Jeho zmizení bylo pro vyšetřovatele dlouho záhadou, protože nikde nemohli nalézt trosky letadla. Mnoho lidí tak spekulovalo, že Fossett buď fingoval svoji smrt, nebo byl sestřelen americkou armádou nad Oblastí 51.

Pátrací akce, vůbec nejrozsáhlejší od konce druhé světové války, byla po měsíci zastavena. Miliardářův osud se podařilo objasnit teprve o rok později, když jeho doklady v hornatém terénu náhodou objevil turista. Obnovená pátrací akce pak již snadno identifikovala místo, kde se letadlo zřítilo. Vyšetřovatelé následně nalezli dvě kosti, ze kterých získali vzorky DNA. Ty pak pomohly vyšetřovatelům Fossetta identifikovat.

Nevyjasněnou otázkou však zůstávalo, proč natolik zkušený pilot se svým letadlem havaroval. Podle odborníků za to pravděpodobně mohou specifické podmínky panující v oblasti Nevadského trojúhelníku. Podezření nejčastěji padá na fenomén známý jako „horská vlna“.

Jak uvádí stránky news.com.au, rychlé větry, které mají svůj původ nad Tichým oceánem, zde narážejí do masivu Skalistých hor. Podobně jako u vodních vln se přitom zvedají a po překonání překážky se zase rychle „hroutí“ dolů. Především pro malá letadla to může být velice nebezpečné, protože se v důsledku vztlakových změn stávají neovladatelnými a mohou se zřítit.

Vysvětlení záhadného mizení letadel v Nevadském trojúhelníku je tak v podstatě triviální. Podle Johna Kellyho, který v oblasti létá již desítky let, se vlastně ani nejedná o žádný výjimečný fenomén. „Jde jednoduše o to, že lidé létají přes hory a občas přitom špatně odhadnout tlak vzduchu.“

Témata:  tajemství záhady letectví a letadla USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy