Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Královna Alžběta II. slaví narozeniny: Oslavy doprovázela vojenská přehlídka

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Tradiční vojenskou přehlídkou v centru Londýna dnes začal druhý den oficiálních oslav 90. narozenin britské královny Alžběty II.

Královna shlédla zhruba hodinové defilé více než 1600 vojáků a 300 koní. Oslavy budou pokračovat obědem pro 10.000 lidí a přehlídkou historických lodí.

Hlavu britské monarchie doprovázel při jízdě kočárem od Buckinghamského paláce manžel princ Philip, který v pátek oslavil 95. narozeniny a dnes byl oblečen do červené uniformy s masivní kožešinovou čapkou na hlavě. Stejný oděv zvolil rovněž královnin syn princ Charles a vnuk princ William, kteří přehlídku absolvovali v sedlech koní.

Královna dovršila devadesátku 21. dubna, v souladu s tradicí ale narozeniny slaví až v těchto dnech. Britští monarchové pořádají oficiální oslavu narozenin bez ohledu na skutečné datum narození většinou v červnu, kdy je větší šance na hezké počasí pro tradiční velkolepou přehlídku, která je hlavním bodem oslav. Tuto praxi zavedl již v roce 1748 král Jiří II.

Královně se předvedou i britští letci, jejichž přehlídku shlédne spolu s dalšími členy královské rodiny z balkónu Buckinghamského paláce. Po Temži pak projede flotila historických lodí a do pověří bude vypáleno několik salv na královninu počest.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy