reklama

Je to tedy vůbec poprvé, co státní zástupci spojili Trumpa s nějakým federálním trestným činem, poznamenala AP. Nicméně z jeho spáchání šéf Bílého domu ještě přímo obviněn nebyl. O tom, zda prezident může být soudně stíhán v době výkonu úřadu, se nicméně povedou právní spory, dodala agentura.

Každopádně z pátečního jednání vyplývá jednoznačné přesvědčení státních zástupců o tom, že Cohenovo jednání je trestné a že je s ním Trump přímo spojený. Podle nich právník zorganizoval tajné, zákonu odporující platby v době vrcholící předvolební kampaně v roce 2016, a to "v koordinaci a na základě nařízení" Trumpa.

Podel AP jde na každý pád o pozoruhodné odhalení, které má potenciálně politické a právní důsledky pro prezidenta pronásledovaného sérií vyšetřování. Na platby se pravděpodobně zaměří i demokraté ve Sněmovně reprezentantů, kteří se chystají republikánského prezidenta vyšetřovat, až příští rok převezmou kontrolu nad sněmovnou, dodala AP.

Příslušný americký federální zákon stanovuje, že veškeré platby, "jejichž účelem je ovlivňování" v rámci voleb, musejí být uvedeny v přiznání finančních výdajů na kampaň. Z pátečních soudních zápisů je přitom zřejmé, že uvedené platby k "umlčení" žen, které v přiznání uvedeny nebyly, přitom byly provedeny k politickému prospěchu Trumpa.

Zmíněné úplatky za mlčení se týkají pornohvězdy Stormy Daniels a bývalé modelky časopisu Playboy Karen McDougalové. Obě tvrdí, že měly s Trumpem poměr, což Bílý dům rozhodně popírá. Stormy Daniels prý dostala za své mlčení 130.000 dolarů (téměř tři miliony korun).