Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům opustí personální šéf Kelly

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Personální šéf Bílého domu John Kelly opustí ke konci tohoto roku svou funkci. Oznámil to dnes americký prezident Donald Trump. O chystaném Kellyho odchodu americká média delší dobu spekulovala. Podle dřívějších informací stanice CNN by Kellyho ve funkci mohl nahradit dosavadní personální ředitel úřadu viceprezidenta Mika Pence Nick Ayers.

Kelly strávil ve funkci téměř rok a půl a až do letošního léta měl s Trumpem přátelské vztahy. Prezident jej v červenci požádal, aby ve funkci zůstal až do roku 2020, s čímž Kelly souhlasil. Podle amerických médií se ale v poslední době vztahy Kellyho s prezidentem značně zhoršily a oba muži spolu přestali komunikovat.

Americká média již v polovině listopadu informovala, že Trump chystá několik personálních změn. V pátek oznámil, že chce, aby velvyslankyní Spojených států při OSN byla Heather Nauertová, která působí jako mluvčí ministerstva zahraničí, a novým ministrem spravedlnosti William Barr, jenž post ministra spravedlnosti, s nímž je spojena i funkce nejvyššího žalobce, zastával v letech 1991 až 1993. Barr nahradí Jeffa Sessionse, který před měsícem na Trumpovu žádost odstoupil.

Dnes Trump oznámil také jméno nového předsedy sboru náčelníků štábů, kterým bude generál Mark Milley. Ve funkci nejvyššího prezidentova vojenského poradce nahradí Josepha Dunforda, který odejde do důchodu.

Trump sahá k personálním změnám ve vládě a ve svém úřadě na poměry amerických prezidentů nezvykle často a sklízí kvůli tomu kritiku nejen z řad opozičních demokratů.

Témata:  USA John Kelly Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy