Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Mayové? V Británii hrozí před hlasováním o brexitu pád vlády

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Kvůli událostem kolem brexitu se v Británii objevují spekulace, že odpůrcům Evropské unie v řadách britské Konzervativní strany se podařilo sehnat dostatečnou podporu pro hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové jako vůdkyni strany.

Televize SkyNews dnes informovala, že někteří euroskeptičtí poslanci v řadách Konzervativní strany jsou přesvědčení, že se podařilo shromáždit 48 žádostí potřebných k tomu, aby se uskutečnilo hlasování ohledně vyjádření nedůvěry Mayové. Tento proces má na starosti předseda konzervativního výboru Graham Brady.

"Přátele Grahama Bradyho tvrdí, že se mu ještě nesešlo 48 žádostí," uvedl nicméně list The Sun.

Pokud by taková nedůvěra byla vyslovena, musela by Mayová skončit i ve funkci předsedkyně vlády. Aby byla Mayová svržena, muselo by proti ní hlasovat 158 ze 315 konzervativních poslanců, připomíná agentura Reuters.

Mayová se k otázce své pozice ve straně dnes nechtěla vyjadřovat. Celý den se snažila získat pomoc s brexitem u svých evropských partnerů poté, co v pondělí kvůli vidině fiaska v britském parlamentu odložila hlasování Dolní sněmovny o dohodě upravující odchod Británie z EU.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.