Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová končí, do dalších voleb nepůjde, tvrdí poslanci

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Premiérka Theresa Mayová už britské konzervativce do řádných voleb v roce 2022 nepovede. Řekla to podle vyjádření poslanců před výborem sdružujícím vlivné konzervativní zákonodárce krátce před hlasováním konzervativců o nedůvěře, v němž se rozhodne, zda zůstane v čele strany. Úryvky z klíčového projevu Mayové za zavřenými dveřmi citovala mimo jiné agentura Reuters a list The Guardian.

Britská premiérka svůj odchod z čela konzervativců podle zdrojů z jednání nijak časově neurčila. Zopakovala, že pokud by se vyměnil lídr nyní, bylo by to s ohledem na brexit velmi špatně načasované. Podle jednoho ze zúčastněných bylo celé setkání za zavřenými dveřmi emočně vyhrocené a někteří z přítomných měli slzy v očích.

Mayová dále zmínila, že do 21. ledna příštího roku chce s Bruselem vyjednat variantu irské pojistky, kterou by sdíleli i severoirští unionisté (DUP), kteří menšinovou britskou vládu posporují. EU přitom jednoznačně odmítá změny dojednaného textu smlouvy, jehož součástí je i pro část britské politické scény nepřijatelná pojistka pro režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Výsledek tajného hlasování konzervativců, které bude zhruba trvat do 21:00 SEČ, by pak měl být znám do jedné hodiny. Mayová potřebuje získat prostou většinu 159 z 317 zákonodárců Konzervativní strany, aby hlasování přestála.

Zatímco agentura Reuters uvedla, že v médiích a na sociálních sítích svou podporu premiérce vyjádřilo 198 poslanců Konzervativní strany, reportérovi listu The Guardian to samé na záznam potvrdilo 160 konzervativců z řad zákonodárců. Podle televize SkyNews Mayovou podpoří 172 poslanců Konzervativní strany.

"Někteří poslanci, kteří veřejně Mayovou podpořili, ale v soukromí podle britských politických komentátorů uvedli, že budou hlasovat proti ní," upozorňuje Reuters.

Pokud by Mayová hlasování neustála, musela by rezignovat na funkci šéfky strany a očekávalo by se od ní, že odstoupí i z úřadu premiérky. Strana by si pak volila nového lídra. Tento proces by podle BBC zabral patrně několik týdnů.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy