reklama

Devětačtyřicetiletá Rachel Johnstonová zemřela asi tři týdny poté, co v anestezii podstoupila operaci v Kidderminster Hospital. 

Její matka Diana Johnstonová z Eveshamu řekla BBC, že se lékařů ptala jestli by jí nejprve nemohli odstranit jen pár zubů, ale to v nemocnici odmítli. Operace prý byla nezbytná kvůli závažnému zubnímu kazu. A lékaři nechtěl Rachel uvádět do celkové anestezie více než jednou.

Jenže po zákroku nebylo Rachel příliš dobře. „Krvácela a její jazyk byl opuchlý. Jen tam tak ležela, jako kdyby byla bez života,“ popisuje matka. Rachel podle médií utrpěla poškození mozku v důsledku meningitidy, když byla malá.

Po operaci začala mít problémy s dýcháním, zhroutila se už hodinu po propuštění z nemocnice. Lékaři ji napojili na přístroje. Její vyděšené matce řekli, že už nemohou nic víc dělat.

Rachel zemřela 10 dní poté, co ji odpojili od přístrojů. Od její smrti se ozvali další rodiče zdravotně postižených, kterým lékaři odstranili všechny zuby a kteří měli později problémy. Diana řekla, že tato procedura byla radikální a drastická.

„Nemohla jsem uvěřit tomu, že mi řekli jen „promiňte“. Nerozuměla jsem tomu, co říkají, byla jsem šokovaná," dodala. 

To, zda měla celková anestézie a odstranění všech zubů něco společného s úmrtím Rachel Johnstonové, ještě budou zkoumat úřady.

„Byla tak silná – už po šesti týdnech od narození dostala meningitida a lékaři říkali, že pokud se dožije 10 let, bude to zázrak," řekla paní Johnstonová. „No, ona dostala dalších 39 let,“ dodala.