Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko dnes drží státní smutek za mrtvé horníky

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Polsko dnes drží den státního smutku za oběti čtvrtečního důlního neštěstí na Karvinsku, kde zahynulo 13 horníků, z toho 12 Poláků. Vlajky na veřejných budovách visí na půl žerdi, během celého dne se nebudou konat žádné sportovní ani zábavní akce. Mrtvé horníky uctí obyvatelé země i smuteční mší v Katovicích, která začne v pravé poledne.

Státní smutek vyhlásil v pátek polský prezident Andrzej Duda. "Můžeme být nyní duchem a modlitbou s (pozůstalými) rodinami, vzpomínat na ty, kteří zahynuli," řekl v sobotu prezident polskému veřejnoprávnímu rozhlasu.

"Jsme společně v bolu a utrpení s rodinami a blízkými mrtvých horníků, vyjadřujeme naši hlubokou soustrast, spojujeme se ve společné modlitbě za mrtvé," citovala dnes agentura PAP z dopisu katovického arcibiskupa Wiktora Skworce, který se bude číst během dnešních mší v katovické arcidiecézi. Katovický metropolita pak osobně povede smuteční bohoslužbu v katedrále Krista Krále v metropoli Slezského vojvodství.

Soustrast polským obětem neštěstí mohou vyjádřit i lidé v Česku, kondolenční knihy jsou k dispozici v sídle polské ambasády v Praze a v budově konzulátu v Ostravě.

Při čtvrtečním výbuchu a následném požáru zemřelo v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku 13 horníků, další tři skončili v nemocnici.

Témata:  Polsko výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy