Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další výbuch sopky Krakatoa? Indonésie zvýšila stupeň varování, může udeřit nová tsunami

Indonédie
Indonédie
Foto: INT

Indonéské úřady dnes zvýšily stupeň varování před aktivitou sopky Anak Krakatoa na druhý nejvyšší v obavách z možného opakování vlny tsunami, která o víkendu zabila více než 420 lidí. Indonésie rovněž rozšířila oblast zákazu pohybu kolem vulkánu a přesměrovala lety z jeho blízkosti, informovaly agentury AP a Reuters.

Seismologové se obávají, že kráter sopky je velmi nestabilní a mohl by přijít další výbuch či jiná aktivita vedoucí k vzedmutí nebezpečné vlny. Okruh, v němž by se nikdo neměl pohybovat, byl proto rozšířen na pět kilometrů. Z vytyčené oblasti jsou přesměrovány všechny lety.

"Od 23. prosince aktivita neustala...Předpokládáme další eskalaci," uvedl podle Reuters tajemník indonéské geologické agentury Antonius Ratdomopurbo.

Death toll climbs to 373 with 1,400 people injured after a volcano-triggered tsunami hit both sides of Indonesia's Sunda Strait. #Tsunami #Indonesia #volcano #Krakatoa #prayforindonesia #prayforseventeen #SEVENTEEN#seventeenband #PrayForAnyer #prayforbanten #prayforlampung pic.twitter.com/cXdOA31c9U

— Kren Feliz (@karenfelizlive) 25. prosince 2018

Záchranáři nadále pátrají po více než stovce pohřešovaných lidí a naděje na objevení přeživších klesá.

Tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva, kde se stále pohřešují desítky lidí.

Témata:  tsunami Indonésie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy