Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel slavný textař Norman Gimbel (†91), získal Oscara i Grammy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ve věku 91 let zemřel 19. prosince ve svém domě v Kalifornii americký textař, držitel cen Oscar a Grammy Norman Gimbel. Podle serveru BBC to dnes oznámil jeho syn Tony Gimbel.

K nejznámějším Gimbelovým textům patří Killing Me Softly with his Song, které zpívala Roberta Flacková, Fugees a další, Happy Days ze stejnojmenného televizního seriálu či anglická verze Dívky z Ipanemy.

"Norman Gimbel byl nadaný a plodný textař, který bude mnoha přátelům a fanouškům velmi chybět," uvedla na svých webových stránkách nahrávací společnost BMI.

Norman Gimbel se narodil v Brooklynu a svou kariéru zahájil s hudebními vydavateli Davidem Blumem a Edwinem Morrisem. K jeho prvním úspěchům patří text k hitu Andyho Williamse Canadian Sunset v roce 1956. Nejvíce se proslavil prací pro film a televizi. Psal písně pro populární seriály jako Laverne & Shirley, Wonder Woman a H.R. Pufnstuf.

Gimbel také spolupracoval například s broadwayským skladatelem Morrisem Charlapem na muzikálech Whoop-Up a The Conquering Hero nebo přeložil z francouzštiny do angličtiny slavná Paraplíčka ze Cherbourgu.

Dlouhodobá spolupráce se skladatelem Charlesem Foxem jim v roce 1973 vynesla cenu Grammy za píseň Killing Me Softly with his Song. V roce 1997 získal Oscara za nejlepší původní píseň It Goes Like It Goes, kterou zpívala Jennifer Warnesová ve filmu Norma Raeová. V roce 1984 byl Gimbel uveden do Síně slávy.

Norman Gimbel po sobě zanechal syny Tonyho a Petera a dcery Nelly a Hannah. Tony, který řídí společnost Words West, dříve Normans Music Publishing, se svým otcem spolupracoval 25 let.

Témata:  Norman Gimbel hudba USA úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy