Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané končí s nikotinem? Cigarety je už neberu, našli si novou zálibu

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Mezi mladými Američany loni dramaticky vzrostlo používání elektronických cigaret, vyplývá z nové studie. Počet mladých ve věku 17 a 18 let, kteří mají v oblibě e-cigarety, se zvýšil na 21 procent ve srovnání s 11 procenty v roce 2017, informoval zpravodajský server BBC.

Studie Michiganské univerzity byla založena na anketě mezi 45.000 studenty po celých Spojených státech. Podle expertů jde o největší meziroční nárůst za posledních 44 let, kdy se podobné výzkumy dělají. Nárůst je dokonce větší, než tomu bylo v 70. letech minulého století v souvislosti se spotřebou marihuany.

Mezi třinácti- a čtrnáctiletými školáky vzrostla obliba elektronických cigaret ze 3,5 procenta na 6,1 procenta. Mezi patnáctiletými a šestnáctiletými se zdvojnásobila z osmi na 16 procent.

"Nejrůznější opatření a postupy, které měly zabránit mladým v užívání elektronických cigaret, evidentně nezafungovaly," uvedl Richard Miech, který je jedním z hlavních autorů studie.

Ve spotřebě alkoholu, marihuany, kokainu a dalších oblíbených drog se podle studie nic zásadního nezměnilo. Velký pokles byl loni nicméně zaregistrován u mladých ve věku 17 a 18 let, pokud jde o takzvané "binge drinking", tedy pití alkoholu s vyloženým cílem se opít.

Co za nárůstem spotřeby e-cigaret stojí, se nedá přesně určit. Podle odborníků si mladí oblíbili jejich vzhled - některé vypadají například jako USB disky, takže mohou být používány velmi diskrétně. Mladým rovněž vyhovují jejich nejrůznější příchutě.

Dalším důvodem může být, že nezletilí stále více zůstávají doma, debatují přes chytré telefony a nevyrážejí ven s kamarády. Kouření e-cigaret je podle expertů spíše individuální činnost, zatímco pití alkoholu, kouření a experimentování s drogami se většinou dělá ve skupině.

Elektronická cigareta je trubička obsahující elektricky napájené tělísko, které ze zásobníku umístěného ve filtru po vdechnutí odpaří dávku nikotinu. Protože nedochází ke spalování tabáku a cigaretového papíru jako u klasických cigaret, neobsahuje e-cigareta rakovinotvorné látky. Návyku na škodlivý nikotin se ale kuřák nevyhne.

Témata:  USA cigarety kouření

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy